Hva tror du ville skjedd hvis bedriften din ansatte noen med spesielle behov? Ifølge kollegene til Jan Robert og André har miljøet på jobben blitt bedre enn noensinne.
ISS Facility Services bør være velkjent for de fleste. I tillegg til renhold, leverer de også tjenester innen blant annet bemanning og catering – som de gjør i Kolsås leir.
Blant 1400 ansatte på basen finner du 25-åringen Jan Robert Berntsen, og André Kolstad Ryen som er 23 år. De jobber i kantinen, og ble ansatt gjennom Varig tilrettelagt arbeid (VTA) på Fossheim.
Men hvorfor er det så viktig for ISS å ansatte gjennom VTA? I Fossheim er mottoet vårt “Vi får mennesker til å lykkes”. Det viser seg at ISS tenker på den samme måten.
– Vi har et ordtak som heter “Alle skal med”, og vi synes det er positivt å få denne typen arbeidstakere inn i vanlig jobb. Så for oss er dette en vinn/vinn-situasjon, sier Fredrik Ribe, som er driftssjef i ISS Hospitality.
Fra to til fem dager i uken
Som så ofte ellers i livet var det tilfeldigheter som brakte Jan Robert og André til ISS og Kolsås. Det hele startet med at Fredrik var sensor i kokkefaget, og en av praksiskandidatene hans var utplassert på Fossheim.
– Der ble jeg fort kjent med de som jobber der til daglig. Jeg så hvordan de holder på og snakket med dem, blant annet om det å få folk ut i arbeidslivet. Det var da jeg tenkte at dette kunne passe godt i noen av avdelingene jeg bestyrer. Jeg forklarte arbeidsoppgavene våre, og da så de hvem som passet, forteller Fredrik.
Etter tett oppfølging i starten med fagansvarlig VTA Marit Bernhoft på Fossheim, gikk det seg raskt til. Gutta begynte hos ISS to ganger i uken. André har fortsatt med dette, mens Jan Robert nå er der fra 9 til 15 fem dager i uken.
– Det er en litt artig historie. De begynte med å arbeide fra 9 til 13, og etter to uker ringte Jan Robert meg på kvelden og fortalte at han ville jobbe fulltid. Så begge gutta trives veldig godt!
Les om Hans Henrik som jobber på Clas Ohlson
De er en del av teamet
Det var ingenting som måtte legges til rette for Jan Robert og André da de startet. Fredrik forklarer at det heller ikke var behov for ekstra kompetanse eller forkunnskaper hos de som allerede jobbet der
– Det eneste var at jeg hadde et informasjonsmøte med ansatte om hva som skulle skje, og eventuelle utfordringer. Den lille vi har gjort av tilrettelegging er at vi har tatt oss god tid til opplæring og oppfølging – snart gikk alt av seg selv.
Arbeidsoppgavene består hovedsakelig av lagerjobbing på personalkantinen for hele Kolsås leir: Varemottak, varetelling, supplering og lagerkontroll – rett og slett sørge for at det er rent og ryddig, og si fra når det begynner å bli tomt for noe.
– Det fungerer over all forventning. Vi begynte med tilrettelagte arbeidsoppgaver for å finne ut hva de trives med, men det viste seg fort at de kunne mer enn det som var forespeilet.
Fredrik forteller at det var utrolig å se hvordan de blomstret opp da de fikk egne ansvarsområder.
– Det er mye å gjøre og det er aldri en rolig stund, men det fikser gutta sammen med de andre ansatte. De er en del av teamet, og hele gruppen blir mer samlet når vi har kolleger med utfordringer. Det bidrar til et mer sammensveiset miljø med en god atmosfære – og mye latter.
– Er du fornøyd med innsatsen de gjør?
– Absolutt! Jeg synes det er gøy å se at de kan delta i arbeidslivet, og de gjør en god jobb. Dette gir fordeler for begge parter.
Fredrik fremhever at det er både hyggelig og trivelig å ha Jan Robert og André som kolleger.
– De er noen ganger på Perminalen Hotel i Oslo slik at de får litt andre arbeidsoppgaver, og tilbakemeldingene er de samme. Også Forsvaret, som er kunden vår her, gir dem gode skussmål. Gutta har blitt sikkerhetsklarert, og var veldig stolte da de fikk sitt eget adgangskort.
Sabrina og Line serverer deg pizza på Peppes i Nydalen
Oppfordrer til å ansette
Når man leser alt det positive ansettelsene av Jan Robert og André har ført med seg, er jo spørsmålet hvorfor det er det så få bedrifter som ansetter mennesker med utfordringer?
Fredrik er sikker i sin sak.
– Bedriftene ser problemer og ikke løsninger. De ser på det som en jobb, og ikke et positivt løft og bidrag til daglig drift. Finner man arbeidsoppgaver som gjør at de får mestringsfølelse leverer de det samme som vanlige ansatte – selv om de kan bruke litt lenger tid.
– Hva vil du si til andre bedrifter?
– Tenk at dette er mennesker med mange gode kvaliteter, det gjelder bare å finne de rette tingene de kan jobbe med. Det går an å ha en periode der man kan prøve og feile litt – det er i hvert fall bedre å prøve enn å ikke gjøre noe, avslutter Fredrik.
Vil du vite mer om Varig tilrettelagt arbeid? I så fall er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i Fossheim.
– Flere arbeidsgivere bør bidra til et mer inkluderende samfunn