Har du kommet over en aktuell bedrift eller stilling du kunne tenke deg, men som ikke er utlyst? Da sender du en åpen søknad. Vi viser deg hvordan.
En åpen søknad er på mange måter lik en vanlig søknad, men forskjellen er at du tilbyr din kompetanse og arbeidskraft uten at jobben er utlyst. Du skriver derfor søknaden uten at du har en stillingsannonse å ta utgangspunkt i.
Å sende en åpen søknad betyr at du ligger litt i forkant og tar initiativ – noe de aller fleste arbeidsgivere vil oppfatte som positivt. Det kan dermed gi flere muligheter!
Her er fem steg til den beste åpne søknaden.
1. Start med å gjøre research
Sett deg grundig inn i bedriften du kan tenke deg å sende en åpen søknad til. Les deg opp på nettsiden og finn konkret ut hvilke relevante kvalifikasjoner du kan tilby dem.
Et godt tips er å ringe dit og snakke med den som er beslutningstaker, slik at du vet hvem du skal sende søknaden til. Spør samtidig om det har noen hensikt å sende en åpen søknad, så slipper du å eventuelt kaste bort tid. Referer til samtalen når du sender søknaden sammen med en like god, tilpasset og oversiktlig CV.
2. Lag en treffende og interessant overskrift
En arbeidsgiver mottar mange jobbsøknader, også åpne søknader. Prøv å skille deg ut fra mengden ved å vekke interesse allerede i overskriften. Finn en treffende overskrift som appellerer til et behov bedriften kan ha, og som du kan fylle med din kompetanse. Da viser du i tillegg at du har gjort grundig forarbeid.
3. La motivasjonen skinne gjennom
I en åpen søknad er det ekstra viktig å få frem at du virkelig ønsker denne jobben, og hvordan du kan bli en verdifull bidragsyter. La det skinne gjennom at det er en gjennomarbeidet søknad som du har lagt tid og krefter i, samtidig som det kommer tydelig frem at du kan være en positiv ressurs.
4. Gjør det enkelt å kontakte deg
Målet med en åpen søknad er jo å bli kontaktet for et intervju, så gjør deg selv lett tilgjengelig med kontaktinformasjon helt til slutt. Oppgi mobilnummer, postadresse og epost-adresse, og nevn gjerne at du kan kontaktes når som helst.
5. En åpen søknad bør følges opp
Oppfølging er superviktig, men du gjør lurt i å vente en uke eller to. Da slipper du å bli oppfattet som masete, og arbeidsgiver har fått tid til å lese og vurdere søknaden. Ring eller send en høflig e-post for å høre om de har mottatt søknaden din.
Kast deg ut i det – du har alt å vinne!
Føler du deg usikker på veien videre og trenger veiledning? Ønsker du hjelp til å skrive en god åpen søknad, eller kanskje du har andre spørsmål angående fremtiden og karrierevalg?
Fossheim tilbyr karriereveiledning for ungdom. Dyktige konsulenter med lang erfaring hjelper deg å reflektere over egne ressurser og muligheter, slik at det blir enklere for deg å ta de riktige valgene.
Hos Fossheim får du hjelpen til å lykkes!
Følg også studiepodden vår for tips og spennende samtaler om karriere og studieveiledning!