Studiepodden 2 – friår og fremtidens yrker

Velkommen til studiepodden 2! I dag skal vi snakke litt om fremtidens yrker – det er mange vi enda ikke kjenner til, og flere vil komme. Antall studievalg virker så uendelig mange flere enn for bare 10 år siden, men er det egentlig slik – og hvordan vil det se ut i fremtiden?

Studiepodden 3 – valg av videregående skole

Velkommen til studiepodden 3! I dag skal vi snakke om valg av videregående skole og studieretning.
Valget står som regel mellom studiespesialisering eller yrkesfag – hva bør du tenke på i valget av studieretning – og hva hvis du velger «feil»?

Studiepodden 4 – valg av fagskole

Velkommen til studiepodden 4! I dag snakker vi om fagskoler og de ulike studieretningene som finnes her.
Fagskoler er en ypperlig måte å kombinere teori og praksis på – med tett oppfølgning av faglærte lærere med tilknytning til arbeidslivet.

Studiepodden 5 – valg av høyskole

Velkommen til studiepodden 5! I dag snakker vi om Høyskole – og om utdanningsmuligheter og endringer. Det finnes mange ulike studieprogrammer med muligheter for å ta både bachelor- og mastergrad. Hva kan du forvente? Få flere tips i vår podcast!

Studiepodden 6 – intervju med tidligere elev ved Politihøgskolen

Velkommen til studiepodden 6! Vi har besøk i studio av en tidligere elev ved Politihøgskolen. Han forteller at han «alltid» har hatt et ønske om å bli politi, så valget av videre utdanning var enkelt. Vi er nysgjerrige på flere ting – hør hva den tidligere studenten svarer!

Studiepodden 9 – regissør i TV-bransjen

Nicholas gikk media og kommunikasjon på videregående, og i løpet av det tredje året ordnet han seg utplassering hos produksjonsselskapet Monster en dag i uken. Planen var å studere videre, men slik ble det ikke.

Studiepodden 10 – studere i utlandet

I denne episoden skal vi snakke om det å studere i utlandet. Vår gjest heter Martine. Hun har tatt en bachelor i interiørdesign, og tok det siste året i Australia. Hvorfor valgte hun å studere utenlands og hvorfor akkurat der?

Studiepodden 11 – mastergrad i sosiologi

Margareth var usikker på hva hun ville studere, men hadde et lite ønske om å bli lærer. Gjennom faget kulturkunnskap i løpet av første året ble hun introdusert til sosiologi, og ble – som hun selv sier – forelsket.

Studiepodden 12 – produktdesigneren

Produktdesign er design og produksjon av et produkt fra start til slutt. Produktet kan være hva som helst, og du kan velge mellom mange områder å spesialisere deg innenfor. Møt Martine, produktdesigneren.

Studiepodden 13 – vernepleieren

Møt Line, vernepleieren. Med to foreldre som var sykepleiere, forteller Lene at hun praktisk talt «vokste opp i helsevesenet» og at det derfor føltes naturlig å bli vernepleier.

Studiepodden 15 – en prat med Utdanningsetaten

Tone fra Utdanningsetaten i Oslo jobber som rådgiver med fokus på videregående opplæring og høyere utdanning. Hun forteller litt om arbeidet hun gjør og hvilke råd har hun til kommende studenter.

Studiepodden 16 – utdannet som kokk

Lena vokste opp med foreldre som begge var glad i å lage mat, og hun visste tidlig hva hun ønsket å bli – nemlig kokk. Du lurer kanskje på om det alltid er stress og høylytte sjefskokker? Få svaret her!

Studiepodden 17 – massasjeterapeuten

En ting er hva man har lyst til å bli, men det kan også være lurt å vite litt hva markedet etterspør. Rita var utdannet grafisk designer men endte opp med noe helt annet.

Studiepodden 18 – frisøren

Cathrine hadde egentlig ikke noe ønske om å bli frisør men under makeup-utdannelsen skjønte hun at det kunne være en fordel å kunne tilby både hår og makeup. Det har hun ikke angret på i ettertid.

Studiepodden 19 – Kjære foreldre

Har du ungdommer i hus som står overfor valg av studieretning? Det finnes i dag så mange valg, og det er lett å la seg påvirke av medier, venner og familie uten å være bevisst på hva som er riktig for en selv basert på interesser, verdier og egenskaper.

Studiepodden 20 – Westerdals student

Mia går siste året på sin bachelor i Strategi og PR på Westerdals.
Etter endt utdanning vil hun for eksempel kunne jobbe i rådgivende stillinger og pressehåndtering, samt strategisk PR tilknyttet politikere, organisasjoner eller som rådgiver i et kommunikasjonsbyrå.

Studiepodden 21 – Jusstudiet

Møt Sverre, han er ferdig utdannet jurist til jul.
Sverre ønsket i utgangspunktet å bli økonom, men i løpet av videregående forsto han at matte kanskje ikke var hans største styrke og synes jus virket spennende.

Studiepodden 22 – Fra folkehøyskole til Stand up

Møt Sebastian på 23 år! Fra han var liten har han likt å være i sentrum, og vært glad i det å stå på scenen. Etter dramalinjen på videregående ønsket Sebastian å fortsette med scenekunsten. Han reiste til København og begynte på folkehøyskole.

Studiepodden 23 – Bachelor Retail Management

Susanne tar en bachelor i Retail management på BI og er ferdig nå til sommeren. Retail Management er en studieretning som omfavner varehandel og butikkvirksomhet fra A til Å – her er man innom alt fra blant annet økonomi, logistikk, ledelse og markedsføring.