– Fossheim gjorde at jeg fikk fast jobb

Når du har stått utenfor arbeidslivet i en lang periode er det vanskelig å få seg jobb igjen. Hvis du i tillegg er i midten av 50-årene begynner det å bli nesten umulig. Eller finnes det en vei tilbake?

Ikke alle har en strøken CV å vise til. Den kan ha hull som vanskelig lar seg reparere uansett hvor mye man flikker på den. Da gjelder det å ta imot den hjelpen du kan, og å gripe de mulighetene du får.

Uten jobb i fire år

Rune Valseth har rukket å bli 56 år. Han har en cand.mag. fra Universitetet i Oslo bestående av psykologi, statsvitenskap og administrasjon og ledelse.

– Etter utdanningen jobbet jeg med salg på hotell, i Oslo kommune som økonomikonsulent og eiendomsforvalter, og noen år på restaurant. Jeg er ikke utdannet sommelier, men jeg fungerte som det, forteller han.

NAV-tiltak -

Livet smilte, men så begynte det å butte imot og han ble syk.

– Jeg tilbrakte tid på sykehus siden jeg fikk noen psykiske og fysiske utfordringer, og da jeg kom tilbake ble det vanskelig å komme i gang. Da hadde jeg vært ute av arbeidslivet i fire år, og det gikk så lang tid at det ble et stort sprang å begynne å jobbe igjen.

Bygget opp selvtilliten på nytt

Det var i denne perioden Rune gjennom et NAV-tiltak kom i kontakt med Karriere og utvikling på Fossheim.

– De ble valgt fordi de fremsto som de mest aktuelle. Jeg ringte dem direkte for å få en samtale, samtidig som jeg søkte om praksisplass der. Er du aktiv er det lettere å få plass.

Jeg var heldig som kom dit

Etter årene utenfor arbeidslivet var Rune ekstremt motivert for ny innsats. Han var lei av å ikke ha noe å gjøre på dagene, og han fremhever at det hadde mye å si for ham rent psykisk å få tilbake troen på at han faktisk har en plass i arbeidslivet. Men når du er 55 år begynner det å bli vanskelig å få seg jobb.

– Det var helt fantastisk når muligheten bød seg, og oppfølgingen og tiden på Fossheim var gull verdt. De hjalp meg mye, blant annet med å bygge opp selvtilliten min og at de satt meg til å gjøre forskjellig arbeid. Jeg følte nesten at jeg jobbet der fast, selv om det bare var en praksisplass. Det betydde mye for meg, så jeg var heldig som kom dit.

Et tilbud han ikke kunne si nei til

Den første tiden gjorde Rune ymse og forefallende kontorarbeid. Etter hvert begynte han å lage grafisk materiale som plakater og flyers. Han kunne ingenting på forhånd, så han lærte seg hele prosessen selv på Publisher. Senere jobbet han i produksjonsavdelingen som miljøarbeider. Han hadde det morsomt og utfordrende på jobb, og trivdes svært godt med arbeidsoppgavene – spesielt det å være miljøarbeider var midt i blinken for ham.

Og så skjedde det noe helt spesielt.

– En dag i september kom en jobbkonsulent til meg. Rentokil Initial hadde ringt til Fossheim fordi de trengte en person til en praksisplass, med henblikk på fast jobb. Da tenkte jobbkonsulenten på meg. Jeg måtte svare raskt, og jeg valgte å si ja – dette var min sjanse til å komme meg tilbake i arbeidslivet.

Ikke bare fikk Rune plassen, men han gjorde en så god jobb at han i januar fikk ble tilbudt fast stilling på business support. Og han takket ja.

– Det er et fint miljø her, med spennende og morsomme arbeidsoppgaver. Jobben min i business support består rett og slett av å være en tilrettelegger i forhold til salg og service, og jeg jobber stort sett med å legge inn avtaler.

– Så her trives du?

– Å, ja. Jeg trives veldig godt.

Endelig smiler livet igjen.

Det er håp for alle

Vi lar ikke Fossheim slippe taket riktig ennå, og det er spesielt én ting Rune ikke glemmer.

– Det er den tvers gjennom positive holdningen i hele bedriften. Selv om man ikke er fast ansatt, føler man seg som det. De er inkluderende og strukturerte, og de er hjelpsomme og gir deg oppgaver med tanke på at du skal få deg en jobb etter hvert. Du blir tatt på alvor, og de gjør det på en ordentlig måte.

Da vi spør om hvordan det å ha vært en en del av Fossheim har gitt ham en bedre hverdag, kommer svaret kontant.

– De har jo gjort at jeg har fått fast jobb, sier han før han fortsetter:

– I tillegg har det mye med selvtilliten å gjøre. Når man har vært utenfor arbeidslivet … Altså, når du kommer ut igjen blir det litt skremmende. Du skal tilpasse deg en situasjon du ikke har vært i på lenge. Det skal være en naturlig overgang og progresjon, og ikke noe press. Der har Fossheim vært utrolig flinke, og de gjorde meg klar til å gå ut i arbeidslivet.

Mange har mye av den samme bakgrunnen som Rune: De har hull i CV-en. For hans del skyldtes det sykdom. For en annen kan det være arbeidsledighet.

Fossheim er en fantastisk plass å begynne når du skal komme deg tilbake i jobb

Uansett årsak – Rune er klar på at du ikke må gi opp.

– Når JEG fikk jobb, er det håp for alle. Ikke fordi jeg undervurderer meg selv, men jeg tenker på alderen – hvis jeg klarer det, klarer andre det. Og Fossheim er en fantastisk plass å begynne når du skal komme deg tilbake i jobb.

– Så historien om Rune fikk en lykkelig slutt? Eller rettere sagt, en lykkelig fortsettelse?

– Ja, helst det siste, smiler han.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg!