For dem som av ulike grunner har stått lenge utenfor arbeidslivet, er det ofte vanskelig å finne veien tilbake. Hos Fossheim får du ikke bare hjelp til å finne riktig jobb, men også troen på at du har en plass i arbeidslivet.
AFT står for arbeidsforberedende trening, og er et tilbud til dem som har nedsatt arbeidsevne og som trenger bistand til å komme ut i arbeid.
– AFT er en kjempefin anledning til å få en gradvis tilbakeføring til arbeidslivet. Du får den hjelpen og støtten du trenger av en veileder hele veien, pluss samtaler underveis og i forkant av praksis, sier Marianna Blümlein, jobbkonsulent i Fossheims AFT-avdeling.
For det starter nettopp med den gode samtalen – og det handler utelukkende om deg. Sammen med en jobbkonsulent som Marianna kartlegges interesser, ressurser, ferdigheter og eventuell arbeidserfaring du ønsker å bygge videre på.
– Vi ser på hva som er viktig for deg, hva som motiverer deg og utforsker de personlige egenskapene dine. Det er viktig for at du skal oppleve mestring i praksis, og at det faktisk blir en god opplevelse, sier hun.
Hos Fossheim ser de hele mennesket
– Det som ofte er felles for dem som begynner i AFT er at de har ulike helseutfordringer. Det kan være psykiske eller fysiske vansker, eller sosiale forhold som gjør at de ikke kan stå 100 prosent i en jobb i dag, forteller jobbkonsulenten.
Da er det heller ikke så rart at noen av deltakerne er selvstendige, mens andre vil trenge mer hjelp. Det er nettopp derfor alle individuelle ønsker og behov avdekkes slik at arbeidspraksisen blir riktig for den enkelte.
– Mange har vært utenfor arbeidslivet i kanskje 10 år eller mer, så det er viktig at det er individuelt tilpasset – og at vi finner en løsning som er forenlig med helsesituasjonen.
Du får god oppfølging av jobbkonsulenten hele veien
For det er ikke bare hvilke egenskaper du har og hvordan du fungerer i arbeid som vektlegges. Hos Fossheim har de fokus på å se hele mennesket.
– Balansen mellom jobb og fritid er viktig, så vi ser på hvordan du fungerer etter jobb. Det har ingen hensikt å jobbe 70 prosent hvis du kommer hjem og sover helt til dagen etter, sier Marianna.
Sammen finner dere ut hvilken stillingsprosent som fungerer best og hva slags type jobb som vil motivere og gi energi. Du er aktivt med på å utarbeide en kvalifiseringsplan for hvordan du skal jobbe videre for å komme i arbeid. I tillegg utarbeides en rapport som hjelper deg med prosessen på egen hånd når tiltaket avsluttes.
– Du skal oppleve å være i førersetet i ditt eget attføringsløp og liv.
Intern praksis hos Fossheim
Ikke alle er like komfortable med å gå rett ut i praksis, og da kan det være riktig å få en forsiktig start i intern praksis hos Fossheim. Det kan være arbeidspraksis i kantina eller i resepsjonen, å jobbe på lager og med logistikk, eller å prøve seg på miljøarbeid i avdelingen VTA (varig tilrettelagt arbeid).
– De som har intern praksis blir i tillegg en del av det sosiale miljøet, og vi får gode tilbakemeldinger på trivsel. Men det er viktig at de ikke blir for lenge, fordi det blir fort godt og trygt her, smiler Marianna.
Nettopp derfor er det viktig å lage mål for tiltaket, og alle skal helst ut i praksis hos eksterne arbeidsgivere så fort som mulig – innen de fire første månedene.
– Det er der ute du får de faktiske svarene på hvordan du fungerer i arbeidslivet. Vi tar direkte kontakt med arbeidsgivere på dine vegne for å etablere praksis.
Du får god oppfølging av jobbkonsulenten hele veien, som er i tett dialog med både deg og arbeidsgiver. Det skal oppleves både positivt og trygt for alle som vil tilbake til jobb.
Fossheim gir i tillegg opplæring i basisferdigheter som norsk, regning og digitale ferdigheter ved behov.
Fører til en lettelse for mange
Avtalen med arbeidsgiver er først på én til tre måneder, og rammene for AFT-tiltaket er på 12 måneder, med mulig forlengelse på enda ett år. Om man ender med en fast jobb varierer, og det er stor forskjell på menneskene som deltar i tiltaket.
– Det er ofte sammensatte behov og komplekse bakgrunner for at man ikke er i jobb, noe som gjør at det kan ta tid før de er klare til å gå ut i jobb. Vi kan anbefale videre utdanning til noen, mens vi kanskje ser at andre trenger mer behandling før de er klare for jobb. Dessverre ser vi også noen som ikke kan jobbe i det hele tatt, sier Marianna.
Det er solskinnshistoriene som gjør at vi synes det er gøy
En avklaring av arbeidsevne er ofte en lettelse for de aller fleste, uavhengig av resultatet.
– Noen har vært i NAV-systemet i mange år før de kommer hit, og det handler om å få sluttet sirkelen der man har løpt fra tiltak fra tiltak. En endelig avklaring er derfor godt for mange – å konkludere med at de faktisk kan jobbe eller få en aksept på at de ikke kan jobbe.
Givende arbeid
– En annen felles ting for mange som kommer hit er at de ikke har så god selvtillit knyttet til arbeid. Det å få være med på å bygge opp mennesker så de ser egne styrker, ressurser og verdier med tanke på jobb er veldig givende, sier Marianna og fortsetter:
– Det finnes de med angst og som nesten ikke tør komme innenfor døra her, men som etter hvert blir tryggere og klarer å fungere i praksis i ordinært arbeidsliv. Det er helt fantastisk å se.
At det er betydningsfullt å hjelpe mennesker ut i jobb og på riktig spor er det ingen tvil om, og i løpet av sine 10 år i Fossheim har Marianna møtt mange forskjellige mennesker. Hun trekker frem en som var innom fordi han hadde vært uten jobb i 13 år og ønsket uføretrygd, men som etter en arbeidspraksis erfarte at han både kunne og ville jobbe.
– Han fant ut at det ga ham verdi, og det endte til slutt med at han fikk tilbud om jobb. Det er jo dette vi jobber mot, og det er disse solskinnshistoriene som gjør at vi synes det er gøy.
AFT er et NAV-tiltak, og du søker via ditt lokale NAV-kontor.