Illustrasjonsbilde data

Hvordan skrive CV?

Skal du ut i jobbmarkedet, kanskje for aller første gang? Da lurer du nok på hvordan du skriver en god CV som øker mulighetene dine for å bli kalt inn til intervju. Vi gir deg tipsene du trenger.

Arbeidsgivere vurderer gjerne CV-en før de ser på søknaden, og bruker ofte ikke mer enn noen sekunder på å avgjøre om en CV er interessant eller ikke.

CV-en skal gi arbeidsgiver et raskt overblikk over utdanning, erfaring og hvilke kvalifikasjoner du har, så sørg for at den er oversiktlig, strukturert og punktvis. Tenk at den skal være lett å lese og gi et godt førsteinntrykk.

8 punkter du må ha på en CV:

  1. Personalia – navn, alder, adresse, mobilnummer og e-postadresse.
  2. Utdanning – inkluder  fag eller navn på utdanningen du har, i tillegg til lærested.
  3. Jobberfaring – få med stillingstittel, arbeidsoppgaver og hvilke ansvarsområder du hadde.
  4. Annen relevant erfaring – har du sittet i elevrådet, skrevet for lokalavisa eller gjort andre ting som er verdt å nevne? Få det med.
  5. Eventuelle kurs – gi en kort forklaring på hva kurset handlet om.
  6. Språkkunnskaper – få spesielt med om du kan flere språk, og hvilket nivå.
  7. Datakunnskaper – skriv ned hvilke programmer du kan, og på hvilket nivå.
  8. Fritidsinteresser – fortell litt mer om hvem du er og hvilke interesser du har, særlig hvis du ikke har så mye arbeidserfaring.

Sørg for å sortere hver kategori med nyeste erfaring øverst, og ha med både måned og årstall for når du startet og avsluttet. En godt skrevet CV er kort og oversiktlig. Den bør helst ikke være lenger enn én side med mindre det er nødvendig.

Skal du skrive søknad? Her får du tips til hvordan du skriver den beste jobbsøknaden.

Flere gode tips til CV-en

Har du lite eller ingen jobberfaring å vise til? Da er det ingen grunn til å fortvile, for alle må begynne et sted. Du har helt sikkert gjort flere andre ting du kan vise til!

Det kan være at du har sittet barnevakt flere ganger, vært fast hundelufter for naboen, bidratt på ulike skolearrangementer eller vært kaptein på et idrettslag. Har du for eksempel vært i praksis eller jobbet på operasjon dagsverk? Få med alt sammen, og sørg for å skrive en kort forklaring på hva du gjorde. Alt er med på å danne det riktig førsteinntrykket.

De aller fleste arbeidsgivere synes det er positivt med bruk av bilde på en CV. Da kan de nemlig se personen de vurderer å snakke med på forhånd. Husk bare at bildet skal være nøytralt.

Til slutt bør du huske å skrive hver enkelt CV slik at den tilpasses jobben du søker på. Det er noe av det som skiller en grei CV fra en som er virkelig glimrende.

Få hjelp til å skrive CV

Er du fremdeles usikker på hvordan du skal gå frem for å skrive en bra CV? Eller kanskje du er usikker på hvor veien går videre? Hos Fossheim kan du få karriereveiledning individuelt tilpasset deg og dine interesser. I tillegg til gode samtaler som gjør det lettere for deg å ta de riktige valgene får du også bistand til å skrive en profesjonell CV og søknad.

Hos Fossheim får du hjelpen til å lykkes!

 

Følg også studiepodden vår for tips og spennende samtaler om karriere og studieveiledning!

 

Hva kan jeg hjelpe deg med?

Nina Wang
Avdelingsleder Arbeidsforberedende trening (AFT)
Tlf: +47 905 29 481