Spyling

– Gi dem en sjanse – eller to, eller tre

Anker Vaktmesterdrift er en av bedriftene som flere ganger har ansatt mennesker som har vært på Fossheim. De er i dag ni ansatte som gjør alt innen vaktmestertjenester til private, boligsameier, borettslag og næringsvirksomhet.

– Vi plukker søppel, klipper gress, brøyter, strør og salter snø og is, planter og beskjærer busker, skifter lyspærer, fikser det som er ødelagt selv eller rekvirerer folk til å gjøre det, gjør renhold av fellesarealer, påser at dører, låser og vinduer fungerer, og skifter og reparerer hvis det trengs – for å nevne noe, sier daglig leder Jan Årskog.

– Jeg ser etter vaktmestere som vet hva som må gjøres, og tar ansvar og gjør det. Jeg ser etter de som ikke tar snarveier, og derfor har vi dyktige og flinke folk hos oss.

Ble lam i arbeidsulykke

Mange av de som er ansatt hos i Anker Vaktmesterdrift er kanskje ikke det vi gjerne kaller A4. De har sine utfordringer, og felles for dem alle er at de dermed har hull i CV-en.

– Her er alle velkommen uansett. Det jeg er interessert i er at de er interessert i å jobbe. Vil de det, er de alltid velkommen. Det er viktig å understreke at dette er ordentlige folk som vil jobbe og yte for samfunnet. Og at de har ansvarsfølelse, det er viktig å bygge dem opp.

– Her er alle velkommen uansett

Hvordan startet så det hele? Hva fikk Jan til å ansette mennesker andre ikke engang vil vurdere?

– Alt er takket være en som heter Allan. Han var beboer i Stovnersletta boligsameie, og han tok kontakt og fortalte om sykdommen sin. Han lurte på om han kunne få yrkespraksis, og det synes jeg var interessant. Så tok vi et møte med ham og Virginia på Fossheim, og like etter begynte han hos oss. Han jobber for meg i dag og er et unikum, og en helt fantastisk arbeidstaker. Han har full kontroll, er veldig selvgående, og nå er han selv ansvarlig for en av de som kommer fra Fossheim.

Det spørs om ikke Jan kjente seg litt igjen i Allan. Jan liker bedre å snakke om andre enn å fremheve seg selv, men han forteller at han ikke er helt ukjent med å stå utenfor arbeidslivet, og årsaken er dramatisk nok: I 1991 ble han ble utsatt for en arbeidsulykke som gjorde ham lam i bena. Da han ble operert for tredje gang i 2007, kunne han endelig begynne å gå igjen.

Alle som har lyst har rett til å jobbe

– I den perioden jeg var funksjonshemmet … det å få jobb var bortimot umulig. Så jeg skapte min egen hverdag slik at jeg slapp å se på veggene. Da Allan tok kontakt tenkte jeg det var viktig å gi ham sjansen – alle som har lyst har rett til å jobbe.

– Se mulighetene

Mange arbeidsgivere har vanskeligheter med å tilby jobb til de som har stått litt utenfor fellesskapet, fordi det kan by på utfordringer: Det kan bli lavere oppmøte på grunn av sykdom, eller at de ikke kan utføre en jobb de er satt til. Det plager ikke Jan:

– Folk som er på rehabilitering blir gjerne ikke foretrukket fremfor funksjonsfriske arbeidstakere. Jeg synes det er viktig at arbeidsgivere ser mulighetene, og at de i samarbeid med Fossheim kan hjelpe folk ut i arbeidslivet.

– Og de du har ansatt fra Fossheim legger stolthet i arbeidet de gjør?

– Det gjør de. Noen kan synes det er vanskelig å plukke søppel og slike ting, men når de ser at folk setter pris på at de gjør det rent og pent for dem, får de yrkesstolthet. De er ivrige etter å jobbe og de er flinke.

Jobb gir selvtillit

I dag jobber det tre mennesker hos Anker Vaktmesterdrift som kommer fra Fossheim. Hvis Jan ikke hadde ansatt dem ville de med stor sannsynlighet ha havnet på en eller annen  trygd. Ved å gi dem jobb, hjelper han dem med å få selvtilliten og troen på seg selv tilbake.

De er ivrige etter å jobbe og de er flinke

– Det er mange gode mennesker rundt omkring som vil bli fantastiske gode og lojale arbeidstakere, hvis de får en sjanse – eller to, eller tre. Selv om de er borte fra jobb eller ikke mestrer oppgavene de er satt til å gjøre, er det viktig å ikke bare gi dem opp og gi dem sparken. Man må være litt tolerant og heller terpe litt ekstra. Om de er borte kan det være en bakenforliggende grunn, og da må vi bare finne ut av det sammen. Jeg er opptatt av vi har et inkluderende miljø, at vi tilpasser oss og hjelper hverandre, sier Jan entusiastisk.

– Har du noen gang vært på nippet til å gi opp?

– Neineinei. Aldri!

Skaper vinnere

Jan poengterer at hvis du klarer å få folk fra Fossheim ut i jobb, så har de vunnet veldig mye – og da først og fremst over seg selv. De har bevist at de er verdt noe, og de har bevist at de vil og kan.

– Det tar bare litt lenger tid, og som arbeidsgiver får jeg skikkelige og ordentlige arbeidsfolk.

– Så du kommer til å ansette flere fra Fossheim?

– Ja. Dette er mennesker som har et menneskeverd, og som gir mye av seg selv. De har lyst til arbeide, men det er et skritt å ta. Det er utrolig viktig å gi alle muligheten, avslutter mannen med det store hjertet.

Jan gjør både samfunnet og enkeltmennesker en stor tjeneste. Hva om flere kunne gjort det samme? Kunne du?

Har bedriften din ledig praksisplass?

Ønsker dere å hjelpe en person tilbake til arbeidslivet? I så fall – ta kontakt med oss i Fossheim på 23 05 15 70, eller hei@fv.no

Noe du lurer på? Vi hjelper deg!