Fossheim

Hva skal jeg bli?

Det er kanskje et av de viktigste spørsmålene vi stiller oss selv. Men hvordan skal du gå frem når du ikke vet hva du vil bli? Her får du noen tips som kan hjelpe deg litt på veien.

Som liten hadde du kanskje en klar idé om hva du ville bli når du ble voksen, men har med årene lagt bak deg drømmen om å bli popstjerne, fotballstjerne eller prinsesse.

Det kan være lurt å tenke nøye over hva du har lyst til å lære, hva du allerede kan, og ikke minst hva du har mest lyst til å jobbe med. Er det noe du brenner for, liker du å hjelpe andre og når føler du deg mest nyttig? Det er stor sjanse for at du kan knytte dette opp mot det riktige yrket for deg.

Begynn med å kartlegge mulighetene dine

Her er noen flere spørsmål du kan spørre deg selv for å komme litt nærmere svaret om hva du skal bli:

  • Har du noen interesser og hva er verdiene dine?
  • Hva liker du best av teori eller praksis?
  • Hvilke ferdigheter og egenskaper har du?
  • Liker du best å jobbe sammen med andre eller trives du best alene?

Dersom du har funnet frem til en håndfull yrker du kunne tenke deg, er det lurt å kartlegge hvilke muligheter som finnes innenfor de ulike yrkene. Gjør gjerne litt research på egen hånd for å finne ut av ting som lønn, framtidsutsikter, hvor lang utdanningen er og hva som kreves for å kunne ta den. Da ender du kanskje med å utelukke noen av dem.

Spør gjerne noen du kjenner om råd og erfaring, men ikke la deg påvirke for mye av rådene – det er helt og holdent ditt valg. Hva du skal bli er en avgjørelse du selv skal ta, og som ingen andre har noe med å gjøre.

Få hjelp til å finne ut hva du skal bli

Det kan være godt å vite at du ikke er den eneste som ikke vet hva du vil bli når du blir stor. Det kjenner de dyktige karriereveilederne hos Fossheim godt til, som til daglig hjelper andre i samme situasjon. Det kan derfor være til god hjelp å ta kontakt med en karriereveileder hos Fossheim, som kan se deg og din situasjon utenfra.

Karriereveilederne har lang erfaring og kan hjelpe deg med å finne ut av hvilke forutsetninger og egenskaper du har, slik at du blir bevisst på hvem du er og hva du vil jobbe med. I personlige møter bruker Fossheim verktøy, metodikk og samtaler for å kartlegge dine ressurser. Som et resultat vil du kunne ta mer bevisste, gjennomtenkte og målrettede valg som til syvende og sist er riktige for deg.

Ved å lære deg selv bedre å kjenne vil du forhåpentligvis finne ut av hva du vil bli når du blir stor – og finne noe du trives med.

Hos Fossheim får du hjelpen til å lykkes!

 

Følg også studiepodden vår for tips og spennende samtaler om karriere og studieveiledning!

 

Hva kan jeg hjelpe deg med?

Nina Wang
Avdelingsleder Arbeidsforberedende trening (AFT)
Tlf: +47 905 29 481