Studiepodden 1 – hva er karriere og studieveiledning?
Har du ikke har klart å bestemme deg for hva du vil bli når du blir stor? Gjett hva – du er langt fra alene! Hør første episode av Studiepodden, for tips og råd.
Har du ikke har klart å bestemme deg for hva du vil bli når du blir stor? Gjett hva – du er langt fra alene! Hør første episode av Studiepodden, for tips og råd.
Velkommen til studiepodden 2! I dag skal vi snakke litt om fremtidens yrker – det er mange vi enda ikke kjenner til, og flere vil komme. Antall studievalg virker så uendelig mange flere enn for bare 10 år siden, men er det egentlig slik – og hvordan vil det se ut i fremtiden?
Velkommen til studiepodden 3! I dag skal vi snakke om valg av videregående skole og studieretning.
Valget står som regel mellom studiespesialisering eller yrkesfag – hva bør du tenke på i valget av studieretning – og hva hvis du velger «feil»?
Velkommen til studiepodden 4! I dag snakker vi om fagskoler og de ulike studieretningene som finnes her.
Fagskoler er en ypperlig måte å kombinere teori og praksis på – med tett oppfølgning av faglærte lærere med tilknytning til arbeidslivet.
Velkommen til studiepodden 5! I dag snakker vi om Høyskole – og om utdanningsmuligheter og endringer. Det finnes mange ulike studieprogrammer med muligheter for å ta både bachelor- og mastergrad. Hva kan du forvente? Få flere tips i vår podcast!
Velkommen til studiepodden 6! Vi har besøk i studio av en tidligere elev ved Politihøgskolen. Han forteller at han «alltid» har hatt et ønske om å bli politi, så valget av videre utdanning var enkelt. Vi er nysgjerrige på flere ting – hør hva den tidligere studenten svarer!
Anine er 25 år og i gang med 2. året på sin bachelor i Kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling. Det er ikke alltid slik at valgene du tar i en ung alder må definere hva du gjør senere i livet. Anine forteller litt om veien sin frem til i dag.
Nicholas gikk media og kommunikasjon på videregående, og i løpet av det tredje året ordnet han seg utplassering hos produksjonsselskapet Monster en dag i uken. Planen var å studere videre, men slik ble det ikke.
I denne episoden skal vi snakke om det å studere i utlandet. Vår gjest heter Martine. Hun har tatt en bachelor i interiørdesign, og tok det siste året i Australia. Hvorfor valgte hun å studere utenlands og hvorfor akkurat der?
Margareth var usikker på hva hun ville studere, men hadde et lite ønske om å bli lærer. Gjennom faget kulturkunnskap i løpet av første året ble hun introdusert til sosiologi, og ble – som hun selv sier – forelsket.
Produktdesign er design og produksjon av et produkt fra start til slutt. Produktet kan være hva som helst, og du kan velge mellom mange områder å spesialisere deg innenfor. Møt Martine, produktdesigneren.
Møt Line, vernepleieren. Med to foreldre som var sykepleiere, forteller Lene at hun praktisk talt «vokste opp i helsevesenet» og at det derfor føltes naturlig å bli vernepleier.
Vi har besøk av Hedda som valgte Helse og oppvekstfag på videregående. Planen var alltid å få studiekompetanse, og det fikk hun gjennom å ta påbygg siste året, istedenfor lærlingtid.
Tone fra Utdanningsetaten i Oslo jobber som rådgiver med fokus på videregående opplæring og høyere utdanning. Hun forteller litt om arbeidet hun gjør og hvilke råd har hun til kommende studenter.
Lena vokste opp med foreldre som begge var glad i å lage mat, og hun visste tidlig hva hun ønsket å bli – nemlig kokk. Du lurer kanskje på om det alltid er stress og høylytte sjefskokker? Få svaret her!
En ting er hva man har lyst til å bli, men det kan også være lurt å vite litt hva markedet etterspør. Rita var utdannet grafisk designer men endte opp med noe helt annet.
Cathrine hadde egentlig ikke noe ønske om å bli frisør men under makeup-utdannelsen skjønte hun at det kunne være en fordel å kunne tilby både hår og makeup. Det har hun ikke angret på i ettertid.
Har du ungdommer i hus som står overfor valg av studieretning? Det finnes i dag så mange valg, og det er lett å la seg påvirke av medier, venner og familie uten å være bevisst på hva som er riktig for en selv basert på interesser, verdier og egenskaper.
Mia går siste året på sin bachelor i Strategi og PR på Westerdals.
Etter endt utdanning vil hun for eksempel kunne jobbe i rådgivende stillinger og pressehåndtering, samt strategisk PR tilknyttet politikere, organisasjoner eller som rådgiver i et kommunikasjonsbyrå.
Møt Sverre, han er ferdig utdannet jurist til jul.
Sverre ønsket i utgangspunktet å bli økonom, men i løpet av videregående forsto han at matte kanskje ikke var hans største styrke og synes jus virket spennende.
Møt Sebastian på 23 år! Fra han var liten har han likt å være i sentrum, og vært glad i det å stå på scenen. Etter dramalinjen på videregående ønsket Sebastian å fortsette med scenekunsten. Han reiste til København og begynte på folkehøyskole.
Susanne tar en bachelor i Retail management på BI og er ferdig nå til sommeren. Retail Management er en studieretning som omfavner varehandel og butikkvirksomhet fra A til Å – her er man innom alt fra blant annet økonomi, logistikk, ledelse og markedsføring.